Eri kollageenityypit; I, II ja III

Eri kollageenityypit; I, II ja III

Tyypin I ja III kollageeni


Yleensä kollageenityypit I ja III ryhmitellään yhteen. Tämä johtuu siitä, että nämä kaksi kollageenityyppiä esiintyvät runsaimmin kehossa ja niillä on samankaltaisia toimintoja. Molemmat näistä kollageenityypeistä ovat ihon, kynsien, luiden ja hiusten ja lihasten ylläpidon keskeisiä ainesosia. Nämä kaksi kollageenityyppiä tuottavat elimistön osteoblastit ja fibroblastit. Nämä ovat soluja, joita löytyy kehon sidekudoksissa ja luuta tuottavissa soluissa.

I-tyypin kollageenia esiintyy missä tahansa kehossa, paitsi rustokudoksesta. I-tyypin kollageeni on elintärkeää ihon uusiutumiseen ja sen vuoksi auttaa hidastamaan ikääntymisen oireita. I-tyypin kollageenia käyttävillä potilailla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa havaittiin parantunut ihon kosteus ja kiinteys sekä ryppyjen vähentyminen.
Tyypin III kollageeni on läsnä valtimon seinissä sekä muissa ontossa elimissä. Se esiintyy myös tavallisesti samankaltaisissa jänteissä (lihaskudosten osa-alueet) yhdessä tyypin I kanssa.

Vaikka kollageenissa on 18:sta eri aminohappoa, näissä kahdessa kollageenissa esiintyvät neljä keskeistä aminohappoa tekevät elimistämme terveitä ja nuorekkaita. Nämä kaksi olennaista aminohappoa ovat glysiini ja proliini. Glysiini on aminohappo, jossa on mukana useassa elintoiminnossa. Glysiinillä on tärkeä rooli endotoksiinin estossa (yhdiste, joka aiheuttaa tulehdussignaaleja ja voi aiheuttaa kilpirauhasen tulehduksen).

Tyypin II kollageeni

Tyypin II kollageenia voidaan pitää pienimpänä tärkeimmistä kollageenityypeistä. Tämä johtuu siitä, että se tuottaa vain kondrosyyttejä, joita esiintyy vain rustossa. Tyypin II kollageeni muodostaa 50-60% rustoproteiinista. Tyypin II kollageenin tärkeimmät lähteet ovat kana. Tyyppiä II sisältävät kollageenivalmisteet ovat hyödyllisiä nivelten ja ruston hoidossa. Se voi auttaa tukemaan leukaa, selkää ja niveliä, sekä myös vähentävää ärsyttäviä polvikipua. On hyvä ottaa tyypin II kollageenia erikseen tyypin I ja III kollageeneista.

Facebook
Google+
Twitter
Pinterest
LinkedIn